Ziektes

Vrouwelijke fretten (moertjes) zijn zeer lang loops, waardoor ze veel te veel hormonen aanmaken. Dit kan leiden tot beenmergdepressie, met de dood tot gevolg. Wanneer u geen nestje wilt is het advies daarom de fret te laten steriliseren.

Veel voorkomende symptomen van ziekte zijn niet meer eten of drinken, vocht uit de oogjes of neus, een doffe en rechtstaande vacht, diarree, ademhalingsproblemen, zich moeilijk voortbewegen, of kaalheid. Dit zijn allemaal redenen om snel contact op te nemen met de dierenarts voor nader onderzoek. Veel ziektes zijn goed te behandelen mits je er op tijd bij bent. Daarnaast is het heel belangrijk de fret een zeer gerichte voeding te geven die aansluit bij zijn natuurlijke vertering.

Oormijt komt heel veel voor bij fretten. Zoals de naam al zegt zijn het mijten die leven in de gehoorgang van fretten. Hier zorgen zij voor irritaties en ontstekingen. De symtomen van deze klacht is veel donker gekleurd oorsmeer en veel jeuk aan de oren. Oormijt is goed te behandelen.

De meest voorkomende tumor bij de fret is het insulinoom. Insulinomen komen bij de fret voor vanaf een leeftijd van ongeveer 3 jaar. Het is een tumor in de alvleesklier en kan veroorzaakt worden door een verkeerde voeding voor de fret.Wanneer de fret teveel koolhydraten/suikers eet wordt de productie van insuline door de alvleesklier teveel gestimuleerd. Deze is hier niet op gebouwd omdat de fret van oorsprong een vleeseter is.

Ook tumoren van de bijnier worden regelmatig gezien bij de fret. Dit zijn organen die tegen de nieren aanliggen en o.a. geslachtshormoon produceren. Een van de meest opvallende symptomen bij deze vorm van tumor is kaalheid.