De kat

Katten zijn geweldige huisgenoten die van nature zindelijk zijn. Hoewel veel katten zichzelf regelmatig wassen, moet er toch voor een aantal zaken gezorgd worden die de kat niet zelf kan doen.

Open voor gedetailleerde informatie over de kat de bijsluiter rechts op de pagina.

INENTEN

Op 9 en 12 weken leeftijd, de volwassen kat 1x per jaar. Hierbij wordt de kat geënt tegen kattenziekte en niesziekte.  Niesziekte moet jaarlijks gevaccineerd worden. Tegen kattenziekte behouden ze langer antistoffen, daarom vaccineren we na de kitten vaccinaties (op 9- en 12 weken en op 1 jaar leeftijd) kattenziekte maar 1x in de 3 jaar. Zo zorgen we voor voldoende bescherming zonder het immuunsysteem onnodig te belasten. Aanvullende inentingen zijn wettelijk verplicht als uw kat meegaat naar het buitenland (rabiës) en soms is het een eis van de cattery’s (neusvaccinatie tegen niesziekte).

VLOOIEN

Vlooienbestrijding is belangrijk gedurende het hele jaar en het hele leven. Vlooien leggen namelijk eitjes in de omgeving, deze eitjes kunnen het hele jaar uitkomen waarna de vlooien weer een maaltijd gaan nemen op uw huisdier. Op deze manier blijven de vlooien zich vermenigvuldigen, ook in de winter. Bovendien nemen vlooien de eitjes van lintwormen op, inname van een vlo die zo’n eitje bevat veroorzaakt een lintworminfectie bij mens en dier. Daarom gaat wormenbestrijding en vlooienbestrijding altijd hand in hand. Vlooien kunnen bovendien voor flinke jeuk zorgen, sommige katten krijgen zelfs een vlooienallergie. Bij een vlooienallergie hoeft maar 1 vlo te bijten om een flinke huidontsteking met heftige jeuk te veroorzaken. Voor de vlooienbestrijding bestaan er verschillende soorten pipetten die u op de huid moet aanbrengen. Ook zijn er tabletten verkrijgbaar.


WORMEN

In principe heeft iedere kitten wormen. Deze kunnen ook besmettelijk  zijn voor de mens. Het is daarom belangrijk de kitten het eerste half jaar zeer regelmatig te ontwormen. Dit moet gebeuren op 2, 4, 6, 8 en 10 weken leeftijd en daarna iedere maand tot een leeftijd van 6 maanden. Omdat het buiten vol ligt met wormeitjes en u deze ook mee naar binnen neemt aan de schoenen kunt u uw kat vanaf 6 maanden leeftijd het beste ieder kwartaal ontwormen.

TEKEN

Worden deels bestreden door vlooienmiddelen. Tot voor kort waren de meeste vlooiendruppels niet afdoende om ook teken te voorkomen bij de kat. Sinds kort zijn deze pipetten er gelukkig wel. Er bestaan ook speciale halsbanden tegen vlooien en teken, verkrijgbaar bij onze praktijk.


OORMIJT

Dit is een besmettelijke soort oorontsteking , vaak vanuit het nest, die enorme jeuk veroorzaakt. het is gemakkelijk te bestrijden door middel van speciale oordruppels of een pipet. Naast oormijt zijn er vele andere vormen van oorontsteking. Het is daarom goed bij oorklachten langs te gaan bij de dierenarts.


VOEDING

Meestal regelt een kat dat zelf doordat er permanent eten staat. Het geven van voer op vaste tijden is ook een optie. Het geven van brokjes heeft de voorkeur omdat dit de vorming van tandsteen tegengaat. In sommige gevallen kan echter blikvoer worden aangeraden (bijvoorbeeld bij blaas/nierproblemen vanwege het hogere vochtgehalte), soms ook in combinatie met brokjes.

Een kitten tot 3 maanden leeftijd heeft 4 voedingen per dag nodig, daarna voldoen 2 a 3 voedingen. Voorkom overgewicht, dat is ongezond op elke leeftijd.

GEBIT

Een schoon gebit is erg belangrijk voor de gezondheid van de kat. Niet alleen leidt een vies gebit tot ontstekingen in de bek en daarmee pijn voor de kat. Ook is ontstoken tandvlees een goede entree voor bacteriën om via de bloedbaan bij andere organen, m.n. hart en nieren, te komen en daar voor ernstige problemen te zorgen. Voor een goed gebit is het eten van harde brokken erg belangrijk. Er zijn ook speciale voeders voor het gebit, waarmee de kat als het ware bij iedere maaltijd de tanden poetst. De meeste katten laten hun tanden niet met een borstel poetsen tenzij ze dit van heel jong is aangeleerd. Wel kan men de wangen en daarmee het tandvlees masseren. Dit werkt ook bevorderend voor een schoon en gezond gebit.


BUITENLAND

Bij reizen naar het buitenland is een chip, een inenting tegen hondsdolheid en een Europees paspoort nodig. Sommige landen hebben aanvullende eisen, dus controleer tijdig wat er vereist is voor de reis. U kunt ons hier altijd voor bellen.


CHIP

Een chip wordt door middel van een injectie geplaatst. Deze maakt het mogelijk om uw kat terug te vinden als deze onverhoopt mocht weglopen. Wij zullen deze chip ook voor u registreren bij de databank.

VERZEKERING

De premie voor een ziektekostenverzekering en ongevallenverzekering is afhankelijk van grootte, leeftijd en soort dekking. De premie varieert van ong. 13 tot 35 euro per maand.

Meer informatie over verzekeringen kunt u vinden bij onze service -> verzekeringen.

VETPLAN

Naast een huisdierenverzekering kunt u bij ons ook een Vetplan afsluiten. Vetplan is een abonnement voor de preventieve zorg voor uw kat. Het standaard goede onderhoud dus, om ziekte te voorkomen. U betaalt een maandelijks vast bedrag. Voor dit bedrag ontvangt uw kat een jaarlijkse vaccinatie, gezondheidscontroles, ontwormingsproducten en producten tegen vlooien en teken. Het algemene onderhoud. Daarbij zitten extra’s, zoals kortingen op eventuele laserbehandelingen, op beloningen en speeltjes, en gratis nagels knippen bij de assistente. Een vetplan vervangt geen verzekering, er is geen vergoeding voor onverwachtse ziekte.