De hond

Iedereen kent de hond als trouwe viervoeter en als lid van het gezin. Honden moeten tijdig hun prikjes en controles hebben om gezond en gelukkig door het leven te gaan.

Open voor gedetailleerde informatie over de hond de bijsluiter rechts op de pagina.

INENTEN

Op 6,9 en 12 weken leeftijd, de volwassen hond 1x per jaar. Hierbij wordt de hond tegen de meest voorkomende, vaak dodelijke ziektes geënt, zoals hondenziekte, Parvo, kennelhoest en de ziekte van Weil. Aanvullende inentingen zijn wettelijk verplicht als uw hond meegaat naar het buitenland (rabiës). Vermijd tot de pup volledig geënt is plaatsen waar erg veel honden samenkomen of hun behoeften doen (hondenuitlaatveldjes etc). Af en toe een andere hond tegenkomen is wel goed voor de socialisatie.


VLOOIEN

Vlooienbestrijding is belangrijk gedurende het hele jaar en het hele leven. Vlooien leggen namelijk eitjes in de omgeving, deze eitjes kunnen het hele jaar uitkomen waarna de vlooien weer een maaltijd gaan nemen op uw huisdier. Op deze manier blijven de vlooien zich vermenigvuldigen, ook in de winter. Bovendien nemen vlooien de eitjes van lintwormen op, inname van een vlo die zo’n eitje bevat veroorzaakt een lintworminfectie bij mens en dier. Daarom gaat wormenbestrijding en vlooienbestrijding altijd hand in hand. Vlooienbestrijding kan eenvoudig door middel van een tablet in te geven, of een pipet op de huid aan te brengen.


WORMEN

In principe heeft iedere pup wormen. Deze kunnen ook besmettelijk  zijn voor de mens. Het is daarom belangrijk de pup het eerste half jaar zeer regelmatig te ontwormen. Dit moet gebeuren op 4, 6, 8 en 10 weken leeftijd en daarna iedere maand tot een leeftijd van 6 maanden. Omdat het buiten vol ligt met wormeitjes en u deze ook mee naar binnen neemt aan de schoenen kunt u de hond vanaf 6 maanden leeftijd het beste ieder kwartaal ontwormen. Als de hond meegaat naar het buitenland denk dan ook aan goede bescherming tegen hartworm.


TEKEN

Worden deels bestreden met bepaalde vlooienmiddelen. Met name in het buitenland, waar veel teken met gevaarlijke ziektes voor de hond besmet zijn is een specifiek middel tegen teken aan te raden (druppels in de nek, tekenband). Deze werken ook tegen zandvliegjes welke ook een gevaarlijke ziekte overbrengen.


OORMIJT

Dit is een besmettelijk soort ontsteking, vaak vanuit het nest, veroorzaakt door kleine parasieten in het oor. De hond heeft vaak ernstige jeuk aan de oren en veel oorsmeer. Gelukkig is het verder onschuldig en gemakkelijk te verhelpen.

BUITENLAND

Bij reizen naar het buitenland is een chip of leesbare tatoeage, een inenting tegen hondsdolheid en een Europees dierenpaspoort voor de hond verplicht. Sommige landen hebben aanvullende eisen.


VERZEKERING

De premie voor een ziektekostenverzekering en ongevallenverzekering is afhankelijk van grootte, leeftijd en soort dekking. De premie varieert van ong. 13 tot 35 euro per maand.

Meer informatie over verzekeringen kunt u vinden bij onze service -> verzekeringen.

VOEDING

Pups tot 3 maanden 4 voedingen per dag, hierna 3 voedingen per dag tot een half jaar. Vanaf 6 maanden leeftijd 2 voedingen per dag. Ook de soort voeding moet worden aangepast aan de leeftijd van de hond (puppy, junior, adult). De juiste hoeveelheid eiwit en calcium zijn erg belangrijk voor een jong skelet. Vooral bij (middel)grote rassen kan het skelet gemakkelijk worden overbelast door een te eiwit- en calciumrijke voeding. Voor deze rassen wordt geadviseerd een bot/gewrichtscontrole te laten doen rond de leeftijd van 8 maanden.


BEWEGING

Een jong skelet mag niet worden overbelast door teveel beweging: vermijd teveel traplopen en zwaar (duin)zand. Vermijd teveel spelen met de bal en loop niet te lang achtereen. Spelen met andere honden is gezond als het maar met mate gebeurt. Grote rassen zijn gevoeliger voor groeiproblemen dan kleine rassen, vooral tussen 6 en 12 maanden leeftijd.


GEDRAG

Een puppycursus kan u veel leren over uw hond en over uzelf. Vroegtijdig en op de juiste manier starten met de opvoeding kan een hoop problemen later voorkomen. Ook is het belangrijk met de pup al vroeg ‘de wijde wereld’ in te trekken (bus, trein, schoolplein, stad) voor een gezonde sociale ontwikkeling. De eerste 3-4 levensmaanden van de pup zijn erg belangrijk voor de inprenting.


VOORTPLANTING

Over het algemeen castreren we een reu alleen als dat nodig is i.v.m. zijn gedrag (rijgedrag, veel weglopen) of gezondheid en het liefst pas als hij ouder is dan 1 jaar. Ook een ‘sterilisatie’ van de teef is eigenlijk een castratie, want de eierstokken worden verwijderd en soms, indien nodig, de gehele baarmoeder. We raden aan om iedere teef waarmee niet wordt gefokt op jonge leeftijd te castreren: het liefst 2-3 maanden na de eerste loopsheid. Castratie van de teef  levert belangrijke gezondheidsvoordelen op (zoals preventie tegen baarmoederontsteking en tumoren van het voortplantingsorgaan). Bij ons kan deze sterilisatie normaal chirurgisch of laparoscopisch gedaan worden.


GEBIT

U kunt veel gebitsproblemen voorkomen door 2x per week de tanden van uw hond te poetsen met een speciaal borsteltje of een gaasje om de vinger. Het is bijna iedere jonge hond goed te leren. Daarnaast is droogvoer beter voor het gebit dan natvoer. Ook bestaan er speciale voeders om het gebit gezond te houden.