Een nieuwe pup

Een nieuwe pup in huis is natuurlijk een hele happening. Het is belangrijk je van te voren goed te laten informeren over wat een nieuwe pup allemaal met zich meebrengt.

Bij de aanschaf van een nieuwe pup is het al heel erg belangrijk om u goed in te lezen en uw pup op een goede plek te halen. Helaas is (vooral sinds de COVID pandemie) er een sterke toename van malafide fokkers en broodfokkers. De alarmbellen dat u met zo’n fokker te maken heeft zijn in veel gevallen te herkennen.
Zorg dat u altijd de moeder en het nestje mag bekijken, en dat de pup in een huiselijke omgeving mag opgroeien. De pup moet netjes gevaccineerd zijn ( op 6 weken leeftijd, vaak is de 9 en 12 weken vaccinatie voor u) en een geldig Europees paspoort hebben. Ze moeten ook gechipt zijn.

Wij raden u sterk aan de volgende website goed door te lezen om alle alarmbellen te herkennen: http://www.licg.nl/foute-fokker/

De opvoeding van de pup begint meestal al bij de fokker. Tussen de 8 en 9 weken komt hij dan bij zijn nieuwe baasje. Pups hebben een consequente opvoeding nodig en grote behoefte aan duidelijkheid, anders worden ze gauw onzeker.

Laat de pup de eerste weken rustig aan u en zijn nieuwe omgeving wennen. Laat hem ook kennismaken met allerlei verschillende situaties, zoals een schoolplein, de bus, de markt etc. In deze weken wordt veel ingeprent voor de rest van het leven en wanneer deze ervaringen positief zijn zal de pup dat de rest van zijn leven zo ervaren. Laat de pup in het begin ook niet te lang alleen. Bouw het alleen zijn rustig op.

Honden hebben behoefte aan een eigen plek. Dit gaan ze zien als een veilige haven en rustplaats. Ze mogen hier dan ook niet gestoord worden en men mag er bijvoorbeeld niet overheen stappen.

Om vernielingen te voorkomen kan men goed gebruik maken van een bench. Dit vereenvoudigt ook de zindelijkheidstraining omdat de hond zijn slaapplaats niet graag bevuilt.

Pups hebben veel behoefte aan rust, regelmaat en slaap. Het is goed een vast schema te hebben van uitlaten-spelen-eten-rusten-slapen. Na een 1/2 uur spelen is de pup alweer moe. Pups gaan vaak door tot ze erbij neervallen. Het uitlaten moet ook rustig opgebouwd worden. In het algemeen geldt 5 minuten per maand langer lopen erbij. Na het eten de hond altijd rust geven. Hollen en spelen met een volle maag is ongezond. Bij de grotere rassen loopt men dan zelfs het risico op een maagkanteling, dit is een spoedgeval.

Pups krijgen tot 4 maanden leeftijd 4 maal daags te eten. Van 4-6 maanden is dit 3 maal daags. Daarna krijgen ze 2 maal de daags te eten. De voorkeur gaat uit naar volledige voeders waar alles inzit en is aangepast aan leeftijd en ras. Brokken zijn beter voor de tanden, dit voorkomt tandplaque.

Alle pups hebben vanuit het nest wormen. De meeste pups zijn bij de fokker al een keer ontwormd, maar het is belangrijk ze te blijven ontwormen volgens een vast schema. De wormen zijn ook besmettelijk voor de mens, het is daarom belangrijk de pup het eerste half jaar zeer regelmatig te ontwormen. Dit moet gebeuren op 4, 6 en 8 weken leeftijd en daarna iedere maand tot een leeftijd van 6 maanden. Voor meer informatie over wormen kunt u kijken bij de algemene informatie over de hond.

De eerste enting krijgen de pups nog in het nest op 6 weken leeftijd. Dit is ook het moment dat ze door de dierenarts helemaal worden nagekeken en meestal ook gechipt. Op 9 weken leeftijd krijgen ze de tweede enting en op 12 weken leeftijd de derde. Dit zijn momenten dat de dierenarts de pup steeds weer volledig nakijkt of alles in orde is en of hij goed groeit. U kunt dan ook met alle vragen terecht over opvoeding, zindelijkheid enz. Als de pup nog niet gechipt was in het nest is het belangrijk dit dan ook nog te laten doen. Het chippen van een pup is wettelijk verplicht.