Operaties

De meeste operaties worden bij ons op de praktijk uitgevoerd. Dit betreft vooral de operaties van de weke delen (huid en organen). Ook voor laparoscopische operaties kunt u bij ons terecht. Voor de meer specialistische botoperaties verwijzen wij door naar een orthopedisch chirurg.

Hoewel de meeste honden zelfs na een zware buikoperatie wonderbaarlijk snel opknappen, moet men niet vergeten dat de hond toch onder narcose is geweest en tijd nodig heeft weer helemaal te herstellen. Het is dan belangrijk dat de eigenaar zijn hond goed rustig houdt, meestal gedurende een dag of 10. Dit is ook het moment dat de hechtingen eruit mogen in de meeste gevallen. Wanneer mogelijk worden de operatiewonden onderhuids gehecht, zodat de hond niet met een kraag om naar huis hoeft. Er hoeven dan ook geen hechtingen verwijderd te worden. De onderhuidse hechtingen lossen vanzelf op.

Wij opereren iedere ochtend en zullen de eigenaar van de hond dan ook vragen de hond ’s ochtends te brengen, nuchter. Dat betekent dat hij de vorige avond na 20:00 uur niet meer mag eten, het drinkwater mag gewoon blijven staan. De hond mag als hij weer voldoende wakker is aan het begin van de middag weer naar huis.. Hij zal thuis nog wat slaperig zijn en mag een dag wat minder eten. Vaak zijn ze echter na 1 a 2 dagen alweer goed opgeknapt.

Wij werken naast injectie-anesthesie ook met gas anesthesie. Dat is een veilige narcose, ook geschikt voor verzwakte en oudere dieren of bijvoorbeeld hart-patiënten. Tijdens deze gas anesthesie kunnen we op een monitor de hartslag, ademhaling, zuurstofsaturatie en andere parameters volgen zodat we snel kunnen ingrijpen en de narcose aanpassen als het niet goed dreigt te gaan. Natuurlijk wordt iedere hond voordat hij onder narcose gaat eerst volledig nagekeken. Indien daar aanwijzingen voor zijn zal de dierenarts u vragen of u een pre-anesthetisch bloedonderzoek op prijs stelt voor het inschatten van de eventuele narcose risico’s (bijvoorbeeld bij verdenking op nier- of leverproblemen, of bij oudere dieren).