Röntgenonderzoek

Wanneer voor nader onderzoek van uw hond röntgenfoto’s gewenst zijn zal de dierenarts uitgebreid met u overleggen over het hoe en waarom van de röntgendiagnostiek. Röntgenfoto’s zijn zeer behulpzaam bij het onderzoeken van het skelet. Zij brengen bijvoorbeeld slijtage of standafwijkingen goed in beeld en geven ook de precieze locatie en vorm van een botbreuk weer. Vooral bij grote hondenrassen in de groei is het van belang het skelet goed in de gaten te houden en rond 1-jarige leeftijd eventueel röntgenfoto’s te maken of de groei goed verloopt. Dit om op latere leeftijd gewrichtsproblemen te voorkomen. Wanneer de dierenarts bij het algemeen onderzoek op iets stuit wat met het blote oog of bijvoorbeeld de stethoscoop niet nader te onderzoeken is, zal een röntgenfoto, eventueel naast urine- en bloedonderzoek) vaak meer duidelijkheid verschaffen. Zo kunnen vaak vreemde voorwerpen die pups nogal eens opeten worden ’teruggevonden’ in de buik, maar ook vergrote organen, maag/darmdraaiingen of hartproblemen worden opgespoord. Ook bij luchtwegproblemen, bijvoorbeeld wanneer uw hond regelmatig blijft hoesten, kan een röntgenfoto luchtwegproblemen aan het licht brengen.

Voor beeldvorming van de buik kan het aangewezen zijn in plaats van een röntgenfoto (of na een röntgenfoto) een echo te laten maken. Dit geeft over de organen in de buik een meer gedetailleerd beeld waardoor we makkelijker een diagnose kunnen stellen. Voor een echo komt een radioloog naar onze praktijk. Voor een echo hoeft een dier zelden gesedeerd te worden en u mag er gewoon bij blijven.

In onze praktijk werken we met een digitaal röntgenapparaat. Dit wil zeggen dat de röntgenopname direct naar de computer gaan en we deze dus niet hoeven te ontwikkelen. De kwaliteit van digitale röntgenopnamen is hoog. In onze praktijk worden de röntgenfoto’s in principe altijd in de ochtend gemaakt. Indien nodig krijgt uw hond een roesje zodat hij goed stil blijft liggen voor de foto. Dit is de reden dat wij u altijd vragen de hond ’s morgens nuchter te brengen. Aan het eind van de ochtend mag de hond dan weer naar huis. De dierenarts zal de röntgenfoto’s met u bespreken en indien nodig worden de foto’s opgestuurd naar de radioloog voor zijn deskundige mening. Dit scheelt veel stress voor de hond en krijgt u toch de diagnose van de radioloog-specialist.