Oudere katten krijgen vaak last van kwaaltjes. Ouderdom komt immers, net als bij de mens, met gebreken. Door in een vroeg stadium eventuele lichamelijke tekortkomingen bij uw kat te ontdekken, kan vaak met een dieet of lichte medicijnen de aandoening behandeld worden of onder controle gehouden worden.
Bij oudere katten wordt nogal eens gezien dat ze mager worden en meer drinken. Men denkt dan dat dit bij de leeftijd hoort, dit is echter eerder een voorbode van het minder goed functioneren van een aantal organen, zoals bijv. hart, lever, nieren of schildklier. Ook suikerziekte kan deze klachten geven.
Veel oudere katten liggen veel en springen niet meer op het hek of de schutting. Vaak wordt gedacht dat dit puur de ouderdom is, maar regelmatig zijn het gewrichtspijnen veroorzaakt door slijtage die de kat zo ‘lui’ maken. Met medicijnen en aangepaste voeding is deze klacht vaak goed te behandelen en lijkt de kat weer jaren jonger!
Om deze reden is het verstandig om uw senior kat in ieder geval jaarlijks te laten onderzoeken. De kat krijgt dan een lichamelijk onderzoek, waarbij gelet wordt op het gebit, vacht, hart en longen en er wordt eventueel wat bloed afgenomen om het functioneren van een aantal organen te controleren. Vaak doen we ook een urine – onderzoek, vooral als u kat veel drinkt en plast. U kunt zelf ook urine opvangen en langs brengen voor een ouderdomsscreening. Omdat urine opvangen bij een kat lastig is kunt u bij ons speciale kattenbakkorrels komen halen die de urine niet absorberen, zodat u makkelijk met bijgeleverd pipetje en bewaarbuisje zelf urine kunt verzamelen. Indien uw kat kerngezond blijkt te zijn is dat natuurlijk ook fijn om te weten.