Een nieuw kitten

De meeste kittens komen vanaf 8-9 weken in hun nieuwe huis. Ze missen dan natuurlijk hun moeder en nestgenootjes, maar vaak passen ze zich snel aan aan de nieuwe situatie zolang er voldoende afleiding is, zoals speeltjes, andere dieren en natuurlijk vooral menselijk contact.

De meeste kittens zijn dol op speeltjes. Houd er rekening mee dat ze alles kunnen opeten en dat de speeltjes dus niet te klein zijn. Ook touwtjes, elastiekjes en garen zijn erg gevaarlijk. Wanneer ze deze opeten krijgen ze vaak ernstige maag-darmproblemen die niet zelden alleen operatief te verhelpen zijn. Een goede krab/klimpaal is ook een mooi speelobject. Als ze het jong aanleren hun nagels hier te scherpen zullen ze uw meubilair verder met rust laten.

Kittenvoeding van goede kwaliteit is erg belangrijk in verband met de harde groei in het eerste jaar. Deze voeding bevat de juiste verhouding aan belangrijke voedingsstoffen, o.a. belangrijk voor een goede ontwikkeling van skelet en darmen. De overgang naar een nieuwe omgeving levert altijd wat stress op. Veel kittens hebben om die reden de eerste dagen wat last van diarree. Deze gaat meestal vanzelf over. Is dit niet het geval wacht dan niet te lang met een bezoekje aan de dierenarts, want anders droogt het kitten snel uit. Het is belangrijk niet te vaak te wisselen van voer, omdat dan de darmen zich iedere keer opnieuw moeten aanpassen. een kitten tot 3 maanden leeftijd heeft 4 voedingen per dag nodig, daarna voldoen 2-3 voedingen. de voorkeur gaat uit naar brokjes, al vanaf 9 weken leeftijd, omdat dit een gezond gebit bevordert. Vanaf 6 maanden kan men overgaan op twee voedingen per dag of eventueel het voer de hele dag laten staan. Veel katten eten graag gedurende de dag in kleine beetjes.

De kittens worden gevaccineerd op 9 en 12 weken leeftijd tegen katte- en niesziekte. Daarna wordt de niesziekte enting jaarlijks herhaald, die tegen kattenziekte iedere drie jaar.

Kittens krijgen altijd wormen mee van de moederpoes. Deze wormen zijn ook besmettelijk voor de mens. Het is daarom belangrijk de kittens goed en regelmatig te ontwormen. Voor de kittens geldt, het liefst een pasta, op 2,4,6 en 8 weken leeftijd. Daarna maandelijks een tabletje tot 6 maanden leeftijd. vanaf 6 maanden is het advies de kat 4 maal per jaar te blijven ontwormen.

Katers worden bij ons gecastreerd vanaf 7-8 maanden leeftijd , het liefst voordat ze gaan sproeien. Als ze eerder gaan sproeien neem den snel contact op met de dierenarts. Poezen steriliseren wij ongeveer vanaf 8 maanden leeftijd. Als de poes voor die tijd al naar buiten gaat, of er is een ongecastreerde kater in huis, is het verstandig de poes vanaf 5 maanden leeftijd tot aan de sterilisatie op de poezenpil te zetten.