Vaccinatie op maat

Kittens worden geënt op 9 en 12 weken leeftijd. Dan is de bescherming van de antilichamen die de kittens via de melk van de moeder binnenkregen, zodanig afgenomen dat het zinvol is om te enten. De kittens worden geënt tegen kattenziekte en niesziekte. Dit zijn twee nog vaak voorkomende ziektes met nare gevolgen. Ze kunnen beide dodelijk zijn, maar bij niesziekte ontwikkelt zich vaak de chronische vorm, waarbij de kat levenslang besmet blijft. Ten tijde van verminderde weerstand vlamt de ziekte dan in volle hevigheid weer op. Niesziekte is ook erg besmettelijk voor andere katten. De enting tegen niesziekte moet bij de volwassen kat jaarlijks worden herhaald, tegen kattenziekte om de 2 jaar.

Niesziekte

Er zijn een aantal verwekkers verantwoordelijk voor deze ziekte, namelijk het Calicivirus, het Rhinotracheitisvirus en Chlamydiae (bacterie).

De kenmerken van niesziekte zijn: niezen, koorts, oogvliesontsteking, tranende ogen, loop/snotneus, verminderde eetlust. Vaak valt vooral het niezen op en een ernstige vorm van niesziekte lijkt het meest op een heftige griep. De temperatuur kan stijgen tot 40.5 graden Celsius en er komt afscheiding uit neus en ogen. Ook kunnen er in de bek en op de tong zweren ontstaan en de luchtpijp raakt ontstoken. De kat ziet er slecht uit en voelt zich heel beroerd. Wanneer op tijd behandelt, kan de kat volledig genezen, maar vaak blijft hij wel levenslang drager van het virus. Hierdoor kan hij soortgenoten besmetten en ten tijde van verminderde weerstand ook steeds weer zelf ziek worden.

Kattenziekte

Kattenziekte is een virusinfectie van het maag-darmkanaal en is zeer besmettelijk. Het tast de afweer aan doordat de witte bloedcellen doodgaan.

Kenmerken zijn: sloom, hoge koorts, braken, bloederige dunne ontlasting, uitdroging, heftige buikpijn, verlies aan eetlust. Door de verminderde afweer kunnen andere ziektes het ziektebeeld verergeren. Ook de hersenen kunnen worden aangetast en soms zijn hersenverschijnselen het enige symptoom. Vooral bij jonge katjes is de ziekte vaak dodelijk. het virus is zeer resistent en kan maandenlang een risico blijven in de omgeving. besmette ruimtes moeten zeer grondig worden gedesinfecteerd. het virus verspreidt zich gemakkelijk via kat op kat, maar ook via handen, schoenen van mensen of via vlooien. De ziekte is niet besmettelijk voor de mens. Er is helaas geen behandeling voor kattenziekte. Wel kan de kat worden ondersteund met infusen en antibiotica door de dierenarts, in de hoop dat hij voldoende op krachten komt om te genezen.