Ziekte en preventie

Ook voor de kat geld dat veel ziektes voorkomen kunnen worden en veel ernstige ziektes beter te behandelen zijn als men er op tijd bij is. Een van de eerste tekenen van veel aandoeningen bij de kat  is meer drinken (en dus meer plassen). Ook vertoont de kat snel verminderde eetlust en kan hij slomer zijn dan u van hem gewend bent. Dit alles zijn redenen om naar de dierenarts te gaan . Een kat mag namelijk niet te lang vasten, hooguit 1-2 dagen, anders komt zijn stofwisseling in de problemen en kan hij tekenen van leverfalen gaan vertonen. Hierdoor voelt de kat zich nog zieker en kan hij in een negatieve spiraal terecht komen. Het is dan vaak moeilijk hem hier weer uit te krijgen. Vooral te dikke katten lopen een verhoogd risico op leverfalen.

Ook regelmatig braken, hoesten of vermageren of chronische diarree zijn  tekenen dat er iets aan de hand is met de kat. Hart- en nierproblemen zijn ziektes die veel voorkomen bij de kat en al deze symptomen kunnen daarop duiden.

Wat kunt u doen om het risico op veel aandoeningen te verminderen:

Zorg dat de kat niet te zwaar is en weeg hem regelmatig. Te zware katten hebben een groter risico op suikerziekte en blaasproblemen.

Zorg voor een schoon gebit. Ontstoken tandvlees is een prima entree voor bacteriën uit de bek om via de bloedbaan hart en nieren van de kat te beschadigen. Wanneer de kat vooral brokjes eet en u zijn gebit regelmatig laat controleren blijft het schoon.

Bij twijfel of de kat te veel drinkt kunt u meten hoeveel hij drinkt per 24 uur en dit bespreken met de dierenarts. Ook kunt u urine opvangen en dit afgeven bij ons voor urine-onderzoek. We meten hierbij onder andere de concentratie van de urine, die te laag zal zijn als er een medische oorzaak is van het drink- en plasgedrag. Tevens kunnen we op de urine zien of de kat suikerziekte heeft en controleren of de nieren gezond zijn. Omdat het moeilijk is urine op te vangen bij een kat kunt u bij ons speciale kattenbakkorrels halen die de urine niet absorberen, met bijgeleverd pipetje en bewaarbuisje kunt u zo makkelijk de urine verzamelen.

Een kater die niet kan plassen is een dringend spoedgeval en moet direct voor behandeling naar de dierenarts.