De gezondheid

Veel voorkomende ziektes bij knaagdieren:

Schurft

Schurft komt veel voor bij knaagdieren. Schurft wordt veroorzaakt door mijten, kleine spinachtige insecten die zich in de huid ingraven. De dieren hebben jeuk, met name aan kop en oren en hebben kale, korstige plekken. Het is niet besmettelijk voor mensen en is goed te behandelen.

Schimmel

Ook kunnen huidklachten veroorzaakt worden door schimmel. De zijn bijna hetzelfde als bij schurft, maar schimmel is wel besmettelijk voor mensen, met name voor jonge kinderen. Bij verdenking van schimmel maken we een kweek met een paar haartjes van uw knaagdier. Na een week kunnen we zien of er inderdaad sprake is van een schimmel en kunnen we een gepaste behandeling instellen. Het laat zich gelukkig zowel bij mens als dier goed behandelen.

Gebitsproblemen

Veel knaagdieren krijgen last van gebitsproblemen. Hun tanden en kiezen groeien altijd door. Ze horen op elkaar af te slijten. Als ze scheef staan of niet genoeg ruwvoer (hooi) eten gaat dit nog wel eens mis. het dier krijgt moeite met eten en wordt mager. Bij doorgegroeide tanden en kiezen kunnen we ze weer glad slijpen, en eventueel korter slijpen. Deze behandeling zal dan regelmatig moeten plaatsvinden. In ernstige gevallen kiezen we er soms voor om de tanden te verwijderen.

Darmstoornissen

Darmstoornissen (zoals diarree) kennen vele oorzaken; wormen, verkeerd voer of infecties van het maagdarmkanaal. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak.

 

 

De rat kent naast bovenstaande een aantal specifieke veel voorkomende ziektebeelden:

Luchtwegproblemen

De rat is hier erg gevoelig voor en kan binnen korte tijd erg benauwd worden en een longontsteking ontwikkelen. Het is van belang dat hij hiervoor tijdig wordt behandeld.

Middenoorontsteking

Ratten hebben vaak last van een middenoorontsteking. Ze houden dan de kop vaak scheef en men denkt vaak aan een hersenbloeding. Indien op tijd behandeld kan de rat echter goed genezen van deze ontsteking.

Abcessen en tumoren

Ook veel voorkomend bij de rat. Vaak operatief te behandelen, maar bij oude ratten is het de vraag of een operatie/narcose ze ten goede komt. De dierenarts zal na lichamelijk onderzoek in overleg met u bepalen of operatie zinvol is.

Knaagdieren laten niet snel zien dat ze ziek zijn. Meestal zijn ze al behoorlijk ziek wanneer ze het laten zien. Hoe eerder een ziek dier wordt behandeld hoe beter de vooruitzichten zijn. Een goede tip: weeg uw Knaagdier wekelijks . Vermindering in gewicht is vaak het eerste teken dat er wat mis is met uw knaagdier