De juiste voeding

Rat

De beste voeding is een speciaal rattenvoer. Algemeen knaagdiervoer is niet geschikt, omdat ratten dierlijk eiwit nodig hebben. Naast het normale voer mogen ratten extraatjes, maar altijd met mate. Voor ratten zijn geschikt: verse vis (haring of tonijn), gekookt ei, gekookte kip, kattenvlees in blik, kattenbrokjes, gedroogd brood (vers brood kan diarree veroorzaken). Ook groentes of fruit zijn geschikt als extraatje: witlof, worteltjes, tomaat, appel, banaan, sinaasappel etc. Kattenmelk mag ook. Geef geen gewone melk aangezien die diarree veroorzaakt. Ongeschikt zijn rundervlees/varkensvlees (i.v.m. diarree) en koolsoorten (i.v.m. gasontwikkeling). Een rat mag geen knaagsteen (ook wel liksteen of zoutsteen genoemd). Deze kunnen blaasstenen veroorzaken vanwege het hoge mineralengehalte.

Cavia

De belangrijkste onderdelen van de voeding van de cavia zijn hooi en groente. Een cavia moet de hele dag hooi kunnen eten. Naast het hooi mag een cavia per dag een handvol goed gewassen groente. Dat kan van alles zijn: wortel, paprika, bleekselderij, peterselie, alfalfa, sla, andijvie, paksoi, witlof, broccoli en paardebloem. Ongeschikt zijn kool, prei, rabarber, bonen, sperciebonen en aardappelen. De koolsoorten zorgen voor teveel gas in de darmen. Op jonge leeftijd leren cavia’s welke groente ze lekker vinden. Dat is de reden dat oudere cavia’s moeilijker over te schakelen zijn op een andere groente.Cavia’s kunnen – net als mensen – zelf geen vitamine C aanmaken. Ze moeten vitamine C via hun voeding binnen krijgen. Veel groenten bevatten vitamine C. Daarnaast bestaan ook de vitamine C tabletten of andere supplementen.

Chinchilla

De voeding van de chinchilla moet niet te energierijk zijn, dat is slecht voor hun spijsvertering.  Vet en koolhydraten moeten daarom worden beperkt. Vezels zijn juist erg belangrijk. Het belangrijkste onderdeel van de voeding van de chinchilla is hooi. Een chinchilla moet de hele dag hooi kunnen eten. Daarnaast mogen ze per dag een kleine hoeveelheid speciale chinchilla korrels. Als extraatje mogen de dieren kruiden (o.a. klaver, paardebloemblad, peterselie) en groenten (o.a. paprika, wortel). Wees voorzichtig met fruit en noten. Ze bevatten teveel energie. Een klein beetje appel, vijgen of rozijnen mag wel, maar maximaal een theelepel per dag. Dit geldt ook voor de knaagdierensnacks uit de dierenwinkel.

Hamster

De voeding moet bestaan uit palletvoer. Caviakorrels zijn ook geschikt. Als aanvulling op het voer kunt u groenvoer bijgeven. Voorbeelden zijn andijvie, klaver en paardenbloemblaadjes. Ook een stukje fruit mag met mate gegeven worden. Meelwormen, een gekookt ei of een hondenbrokjes zijn goede traktaties voor een hamster.