De voortplanting

Voortplanting van de cavia

Cavia’s zijn al op jonge leeftijd geslachtsrijp, zeugjes op 4-6 weken, beertjes meestal vanaf 8-10 weken.  Zeugjes hebben om de 14-19 dagen een vruchtbare periode waarin ze gedekt kunnen worden. Het zeugje kan binnen 24 uur na de bevalling weer gedekt worden! Het komt soms voor dat een beertje zijn moeder dekt. Gemiddeld dragen cavia’s 65 dagen. Cavia’s maken geen nest en de jongen worden met open ogen, haar en tanden geboren. Binnen één dag na de bevalling kunnen de jongen al vast voedsel eten. Na 3-4 weken kunnen ze bij hun moeder weggehaald worden.De optimale leeftijd om een cavia te castreren of steriliseren is rond de 4 tot 6 maanden.

Voortplanting van de hamster

Hamsters zijn zeer snel geslachtsrijp; mannetjes op 6-7 weken, vrouwtjes op 4-5 weken. Wanneer het vrouwtje vruchtbaar is heeft ze een gebogen rug en houdt de staart in de lucht. Als het vrouwtje niet vruchtbaar is kunnen er gevechten optreden met een mannetje! Het vrouwtje heeft iedere 4 dagen een vruchtbare periode waarin ze gedekt kan worden. Gemiddeld dragen hamsters 16 dagen. Meestal worden er 5 tot 10 jongen geboren die ongeveer 2 gram wegen. Als er te veel onrust is na de geboorte kan de moeder de kleintjes doodbijten! De jongen worden kaal en blind geboren. Na 3 weken kunnen ze naar hun nieuwe eigenaar. Hamsters kunnen ongeveer 3 jaar oud worden.

Voortplanting van de rat

Een vrouwtjesrat is om de 4 á 5 dagen vruchtbaar. Met 5 á 6 maanden is een vrouwtje oud genoeg om gedekt te worden. De draagtijd is 21 tot 23 dagen. Gemiddeld worden er 12 jonge ratjes geboren, maar dit kan variëren van 1 tot 17. Een vrouwtje dat gaat bevallen moet apart zitten in een lage kooi, zodat de jongen niet kunnen vallen. De jongen worden naakt, blind en doof geboren. Zodra ze 5 á 7 dagen oud zijn gaat hun vacht groeien. Met gemiddeld 10 dagen gaan hun oortjes open en na 14 dagen hun oogjes. Zodra ze eenmaal kunnen zien, gaan ze het hok verkennen. Ratten zijn al vanaf 5 weken leeftijd vruchtbaar. Het is dus belangrijk om de mannetjes van de vrouwtjes te scheiden in de 4de week. Als ze minstens 5 weken zijn en 75 gram wegen mogen ze naar hun nieuwe baasje. Met 6 maanden leeftijd komen ratten in de pubertijd.  Sommige ratten worden dan agressief-dominant (vooral mannen). Meestal is het wel te doen en gaat dit weer over. Mocht het echt niét te doen zijn, dan kan je een mannetje laten castreren. Een gecastreerde man kan na 2 weken gewoon weer in zijn oude groep. Je kan hem ook bij de vrouwen zetten, maar wacht daar minimaal 6 weken mee. De optimale leeftijd om een rat te castreren of steriliseren is rond de 6 maanden.

Voortplanting van de  Chinchilla

Chinchilla’s zijn nestvlieders, dat wil zeggen dat ze direct na de geboorte al kunnen lopen en zelfs de ogen al open hebben. Ook de eerste beharing is dan al aanwezig. De eerste 6 weken moeten ze bij de moeder blijven. Mannetjes worden tussen de 4 en 6 maanden geslachtsrijp, vrouwtjes tussen de 6 en 8 maanden. De draagtijd is ca. 111 dagen. Een chinchilla wordt gemiddeld 10-15 jaar, maar dit kan wel tot 22 jaar oplopen! De optimale leeftijd om een chinchilla te castreren of steriliseren ligt rond de 6 maanden.