Diersoort

Het konijn is een zoogdier behorende tot de orde der haasachtigen (Lagomorpha) en is dus feitelijk geen knaagdier. De achterpoten van het konijn zijn relatief veel korter dan die van de haas. Het konijn leeft alleen van plantaardig voedsel.

Konijnenrassen variëren zeer van grootte, kleur, vachtlengte en de stand van de oren. Een groot ras zoals deVlaamse reus kan meer dan acht kilogram wegen,terwijl dwergkonijntjes nauwelijks een kilogram wegen. Het gewone konijn weegt ongeveer anderhalf tot twee kilogram.

Tamme dieren kunnen allerlei kleuren hebben: wit, bruin, roestbruin, zwart, grijs, blauw, agouti, etc. Ook zijn er dieren met meerdere kleuren en opvallende tekeningpatronen, als gevlekte konijnen. Over het algemeen hebben tamme konijnen een korte vacht, maar het angorakonijn  heeft juist een snelgroeiend wol. Kruisingen tussen wilde en tamme konijnen brengen meestal sterke, veelbehaarde jongen voor die ook allerlei kleuren kunnen hebben.

Een konijn bezit geen hoektanden. In de bovenkaak zitten er wel 2 stiftandjes, 2 zeer grote snijtanden, 6 voorkiezen en 6 kiezen. Op deze kleine tandjes (stiftandjes) rusten de onderste snijtanden wanneer het dier niet eet. In de onderkaak heeft het konijn 2 zeer grote snijtanden, 4 voorkiezen en 6 kiezen.