Huisvesting / verzorging

Konijnen zijn van huis uit groepsdieren, echter is het niet verstandig om meerdere dieren in een ren te houden. Konijnen kunnen rivaliserend gedrag gaan vertonen in kleinere ruimtes, wat uit kan lopen op hevige gevechten. Dit is niet per definitie zo, maar meestal wordt aangeraden om twee konijnen te houden. Als je aan twee dieren wilt beginnen is de beste combinatie een gecastreerd mannetje met een gesteriliseerd vrouwtje.

HOK

Een verantwoord en goed konijnenhok bestaat uit een ‘leefgedeelte’met frisse lucht en een apart ‘nachthok’om in te slapen en zo zichzelf te kunnen beschermen tegen wind en regen.De bodem van het hok is bedekt met schoon stro en eventueel een krant of zaagsel eronder om urine op te nemen en zo het hok droog te houden. Het is belangrijk dat het konijn voldoende leefruimte heeft. Een konijn in een te klein hok zien we helaas te veel en is dieronvriendelijk.


NAGELS

Konijnen in de natuur slijten zelf hun nagels af, maar bij het huiskonijn is dit niet altijd het geval en moeten ze als ze te lang worden geknipt worden. Dit is goed zelf te doen, het beste met een speciale tang die voor dit soort nagels gemaakt is. Deze zijn verkrijgbaar bij dierenwinkels en bij de dierenarts. Kijk bij het knippen goed waar ‘het leven’zit in de nagel en blijf hier 2 mm voor. Bij witte nagels is dit veel beter te zien dan bij zwarte.