Heeft uw hond of kat angst voor vuurwerk?

17 nov, 2017

Heeft uw hond of kat angst voor vuurwerk?

Heeft uw hond of kat angst voor vuurwerk? Lees hier hoe u nu al kunt beginnen om de jaarwisseling goed te laten verlopen!

De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang. Bijna ieder dier zal reageren bij het horen van een hard geluid. Niet alleen de harde knallen zijn eng, ook het sissen of fluiten en de geur van het vuurwerk kan angst opwekken.
Vaak begint dit nog vrij onschuldig, maar neemt de angst in de loop van de tijd toe tot een echte fobie. Vrijwel altijd is deze heftige angst ontstaan door een verkeerde reactie van de eigenaar op de eerste, vaak redelijk onschuldige, schrikreactie van het dier. Door er aandacht aan te geven wordt de reactie bevestigd en zal bij herhaling van het geluid, of iets wat er op lijkt, dit gedrag weer vertoond worden. Vaak komen hond en eigenaar in een negatieve spiraal terecht.

Het is belangrijk te weten of het dier echt angst vertoont of dat er slechts sprake is van opwinding of van een aangeleerd trucje om aandacht te krijgen.

Welk gedrag wordt vaak waargenomen bij vuurwerkangst?
– Vluchten.
– Wegkijken.
– Steun zoeken bij de eigenaar.
– Wegkruipen in een donkere ruimte/hoekje of ergens onder kruipen.
– Niet naar buiten willen tijdens de vuurwerkperiode
– Niet alleen thuis kunnen zijn tijdens de vuurwerkperiode.
– Blaffen en piepen.
– Zich klein maken, met de oren naar achteren en de staart laag.
– Hijgen en trillen.
– Soms zelfs incontinentie of een verminderde eetlust.

Wat u vooral niet moet doen bij angst:
– Straffen of corrigeren.
– Belonen door te troosten, aaien of het dier begripvol toe te spreken. Zo moedig je de angst aan. Wat u wel mag doen is het dier afleiden door bijvoorbeeld te gaan spelen.
– Zelf angst of onrust uitstralen.
– Naar buiten laten vluchten. Het vluchten wordt als positief ervaren, en bevestigd dus de angst. Bovendien kan het dier zichzelf verwonden door in angst weg te vluchten, denk aan het verkeer!

Maatregelen

Gelukkig zijn er verschillende manieren om honden beter met angst voor vuurwerk om te laten gaan. Het is belangrijk al jong mee te beginnen, het liefst al als pup. Hierdoor leert het dier al vroeg met angst om te gaan en hoeft er op latere leeftijd geen angst afgeleerd te worden. Een voorname rol hierin speelt het gedrag van het baasje. Wanneer u zelf angstig gedrag vertoont, versterkt dit het gevoel van het dier. Ook de hond troosten en teveel aandacht geven tijdens harde knallen werkt averechts, hiermee leert het dier dat het goed is angstig voor vuurwerk te zijn. Het is daarom beter al van jongs af aan tijdens vuurwerk uw dier te negeren. Straf uw huisdier nooit als hij/zij angstig reageert, de angst zal dan alleen maar groter worden!

Een veilige plek
Creëer een veilige plek in huis. Het liefst een ruimte met weinig ramen, weinig geluid en dichte gordijnen. Door radio of televisie aan te laten staan worden de invloeden van buitenaf verminderd. Maak hier ook een lekkere slaapplek met bekende geuren. U kunt uw dier afleiden met een leuk speeltje of lekkere kluif. Laat u hond (vroeg in de avond) aan de lijn uit als er al vuurwerk wordt afgestoken, zodat hij/zij niet kan vluchten.
Er bestaan speciale oorbeschermers voor honden. Om de harde geluiden iets te dempen. Laat uw hond hier ook heel rustig aan wennen. Combineer het opzetten van de oorbeschermers met een lekkere beloning. Zet ze eerst heel kort op, beloon uw hond. Laat de oorbeschermers daarna steeds een beetje langer op zitten.

Vuurwerktraining
Voor vuurwerktraining zijn speciale gedragstherapie cd’s verkrijgbaar met vuurwerk en onweer geluiden. Het doel van deze training is het associëren van vuurwerkgeluiden met leuke dingen (een lekker koekje bijvoorbeeld). De cd die door Tinley is uitgebracht bevat 10 minuten onweer geluiden en 10 minuten vuurwerk. Het ingesloten boekje bevat een uitgebreide handleiding. Belangrijk is dat er ruim voor oudjaar met deze training begonnen wordt. Er zijn honden die wel bang zijn voor onweer en vuurwerk maar niet reageren op de geluiden op de cd. Om dit te testen is het eigenlijk het beste de eerste keer de volumeknop helemaal open te zetten en te kijken of de hond angst vertoont. Is dit niet het geval dan is de training met de cd zinloos en zou een gedragstherapeut uitkomst kunnen bieden.

Feromoontherapie
Feromonen zijn geursignalen en worden door het dier zelf verspreid om zich prettig te voelen. Het wordt voor katten verkocht onder de merknaam Feliway. Dit is beschikbaar in sprayvorm of in een elektrische verdamper voor in het stopcontact. De kat zal deze feromonen oppikken en de omgeving als minder stressvol ervaren. Voor de hond is er ook een feromoon beschikbaar onder de merknaam Adaptil. Dit is onder de vorm van een halsband of verdamper verkrijgbaar. Voor het beste effect is aan te raden reeds enkele weken voor oudjaar met deze producten te beginnen.

Voeding
Royal canin heeft een speciaal voer ontwikkeld voor katten en honden (tot 15 kg), het calm dieet. Dit voer bevat Alfa-casozepine, een peptide met met een benzodiapepine-achtige werking ( Diazepam is bijvoorbeeld een benzodiazepine), maar dan zonder de bijwerkingen zoals sedatie en verslaving. Het stressverminderende effect van dit stofje is aangetoond in meerdere klinische studies bij zowel mens als dier. Daarnaast zit er in het calm dieet het aminozuur L-tryptofaan, wat een precursor is van serotonine. Serotonine is een hormoon dat in het lichaam wordt aangemaakt en een positieve invloed heeft op diverse gemoedstoestanden zoals onrust en angst.
Deze stoffen zijn ook als voedingssupplement verkrijgbaar onder de merknaam Zylkene.
Het is verstandig al eind november met dit voer of het voedingssupplement te beginnen.

Medicatie
Helaas hebben veel angstremmende medicijnen gevaarlijke bijwerkingen op het hart, de bloedsomloop en de ademhaling. Deze zijn daarom te risicovol om te gebruiken. Bovendien kunnen sommige van deze medicijnen het dier suf maken (spierverslapping) terwijl ze het geluid, en dus de angst, wel heel bewust meemaken. Dit werkt de angst alleen maar in de hand.
Alprazolam is een humaan middel verwant aan Valium. Het voordeel van dit middel is dat het zowel bij de kat als bij de hond een duidelijk minder versuffende werking heeft en beter angstdempend werkt.

https://www.licg.nl/vuurwerk/

Dierenkliniek Aerdenhout

Laat een reactie achter

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.