Artrose

21 aug, 2014

Artrose

‘Artrose’ is gewrichtsslijtage. Vrijwel ieder dier vanaf middelbare leeftijd heeft ermee te maken, echter niet ieder dier heeft evenveel last van deze slijtage. Dieren met overgewicht lopen meer risico op snellere slijtage en meer pijn door overbelasting van de gewrichten. Zo ook dieren met aangeboren gewrichtsafwijkingen of standafwijkingen.

Enkele symptomen waarop u kunt letten zijn: stramheid na rust of na langdurig bewegen, moeilijk uit de mand komen, niet meer even graag mee willen, hijgen ook in rust, kreupelheid. Het kan zijn dat uw huisdier de pijn even ‘vergeet’ als hij losloopt of speelt. Waarna de pijn juist erger wordt. Hiervoor moet u hem als eigenaar tijdens het uitlaten voor behoeden.

Bij de kat zijn pijnuitingen vaak nog onduidelijker, uit onderzoek blijkt dat 90% van katten ouder dan 12 jaar in meer of mindere mate last hebben van artrose. Van deze katten wordt vaak ‘gewoon’ gevonden dat zij de hele dag in de vensterbank liggen te slapen, minder bewegen, moeilijk de schutting op komen of met moeite de kattenbak op gaan. Dit zijn aanwijzingen dat de kat de gewrichten ontziet. Minder bewegen leidt vaak tot  zwaardere dieren en komen hiermee in een vicieuze cirkel terecht.

NB:dieren uiten pijn meestal minder duidelijk dan mensen.

DE AANPAK VAN ARTROSE

– overgewicht verminderen of voorkomen
– bewegingsregiem in overleg met uw dierenarts
– behandeling met medicijnen, speciale voeding en/of voedingssupplementen

Wat voor uw dier van toepassing is, wordt in overleg met uw dierenarts bepaald.

artrose

Dierenkliniek Aerdenhout

Laat een reactie achter

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.