Gebitsverzorging

21 sep, 2014

Gebitsverzorging

Uw hond of kat heeft net als het gebit van de mens een goede verzorging nodig.

Bij de meeste dieren begint op de leeftijd vanaf 4 – 5 jaar (de een iets eerder en de ander iets later) de vorming van tandplaque, een kleverige laag die continue op de tanden afgezet wordt. Dit tandplaque ontstaat doordat bacteriën in de mond zich voeden met voedselresten en tandplaquevorming is het gevolg hiervan. Mineralen uit het speeksel hechten zich hier weer aan waardoor na verloop van tijd tandsteen ontstaat. Tandsteen is een harde bruingele laag op de kiezen en tanden. Tandplaque en tandsteen kunnen ervoor zorgen dat het tandvlees gaat ontsteken, wat uiteindelijk weer leidt tot het los gaan zitten van kiezen en tanden.
De ontstekingen in de bek zijn erg pijnlijk voor het dier; het kan slechter gaan eten en vermagert zodoende. Ook een onaangename geur kan uit de bek komen.
Tandvlees is rijkelijk doorbloed en kan bij ontstekingen hiervan via de bloedbaan bacteriën binnenlaten en het hele lichaam doortrekken naar essentiële organen. Hierdoor kunnen er ontstekingen ontstaan in bijvoorbeeld hart, lever en nieren met alle gevolgen van dien.

Bij klachten als vermageren, stinken uit de bek, slecht eten is het raadzaam om uw dierenarts te raadplegen, daar een slecht gebit de boosdoener kan zijn. Het beste is natuurlijk om dit alles voor te zijn. Een goede gebitsverzorging in de vorm van tandenpoetsen is het allerbelangrijkste. Het makkelijkste is om uw huisdier er al op jonge leeftijd aan te wennen. Om te poetsen zijn er speciale tandenborstels en/of gaasjes voor om de vinger en speciale tandpasta’s in de handel. Begin met korte periodes poetsen, eventueel in het begin af en toe poetsen met iets van paté, zodat het huisdier het poetsen als iets prettigs ervaart en stap langzamerhand over op speciale tandpasta.
Ook dieren die voornamelijk brokjes eten hebben minder last dan dieren die alleen blikvoer eten. Voor de hond zijn kauwbotten, harde hondenkoekjes of buffelhuid ook goede manieren om ze lekker te laten kauwen. Verder zijn er nog speciale voeders in de handel, deze bestaan uit grotere en stevige, vezelrijke brokjes, zodat de hond of kat er goed op moet kauwen en zodoende wordt het tandplaque en etensresten van het tandoppervlak verwijderd.

Om problemen voor te zijn kunt u altijd advies inwinnen bij uw dierenarts en vraag anders bij een bezoek om even naar het gebit van uw huisdier te kijken, want: een gezonde gebit is van belang voor de gezondheid van uw dier.

Link voor film over gebitsverzorging:


Dierenkliniek Aerdenhout

Laat een reactie achter

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.